Intimidatie en Gijzeling
5 april 2025 - Panama City, Panama
Zo hebben we een fijn weekje vakantie gehad, en op de voorlaatste avond krijgen we een dreigende email, van de Marina. We zouden allerlei regels niet naleven en ons wordt gesommeerd om binnen 5 dagen de marina te verlaten, we schrikken in eerste instantie, maar al gauw wanneer we contact hebben gehad met onze advokaat worden we rustig, we doen niets verkeerd, en ze kunnen ons niet wegsturen. Ook Andre kan gewoon blijven werken, wel starten we van onze kant een zaak op bij het gerechtshof .
Dan zijn er twee weken voorbij en weer op een vrijdagavond verschijnt er een deurwaarder met 2 politieagenten en officiele papieren ,in deze papieren staat oa dat Andre een gevaarlijk persoon is. weer een actie van de marina om ons weg te krijgen, we bellen de advokaat en al gauw komt hij, en met een rustiger hart gaan we slapen, wat een absurde toestand is het.
We blijven ons werk doen, bijbelstudie geven, en de zondagse dienst voorgaan en werken.
Dan denk je dat je alles hebt gehad maar nog geen week later sluiten ze ons af van elektriciteit en het water, dit is nog niet alles want ook komt er een wacht te staan aan het begin van het dock, we mogen onze boot niet meer verlaten, en geen gebruik maken van de havenfaciliteiten, het is net alsof ik een slechte film aan het kijken ben met ons als hoofdpersonen, natuurlijk weten we dat het om een geestelijke strijd gaat.
Dit blijkt ook wel wanneer we zitten te wachten op de advokaat . het verschijnen van de advokaat en de situtie uitleggen bij de wacht doet niets, we worden niet door gelaten, hij gaat de politie verzoeken om te komen, na een aantal uren van wachten komt de advokaat terug om mij Corina te halen om naar het kantoor van het snelrecht te gaan om een verklaring te geven, het is inmiddels 00.00 uur geworden, Andre blijft wachten in de tipitent tot dat wij terug komen.
Op het kantoor werken alleen maar vrouwen, en de advokaat en ik worden onmiddelijk uit elkaar gehaald en ondervraagd, dit gebeurd heel rustig, de mevrouw die mij helpt spreekt zowel Engels als Spaans, en nadat ze me gevraagd heeft , u mag uw boot niet op, wat is er gebeurd, en ik bevestig dit, zegt ze tegen mij, maar dit is geestelijke strijd, op dat moment breek ik, en de tranen vloeien, ze probeert me te kalmeren en te zeggen dat ik in God moet vertrouwen, mijn reactie is dat het me zo raakt omdat zij herkent wat er gaande is, ik kan vertellen dat we Christenen zijn die al 6 jaar de Blijde boodschap van de Here Jezus verkondigen aan de Panamezen, en dat we werkelijk niets verkeerds doen, alles volgens de regels doen, ze zijn onder de indruk, en dit resulteert in dat er oficiele papieren worden opgesteld met mijn verklaring erin.
We worden onder politie begeleiding met de twee rechters naar de haven begeleid om de officiele papieren te tonen aan de wacht om ons op de boot te laten slapen, ook de wacht moet een verklaring ondertekenen en inmiddels is het 03.30 in de morgen wanneer we in ons bed liggen. Een paar uur later moet onze advokaat bij het gerechtskantoor verschijnen, en er is een datum om dit aan te vechten op 14 april.
De advokaat probeert een oplossing te zoeken zo snel mogelijk om toch van onze boot af te kunnen, en gebruik te maken van de faciliteiten van de marina, en vrijheid van werken en weg te kunnen na 3 dagen gegijzeld te zitten komt er dan gisteravond het verlossende papier met advokaat dat we tot aan 14 april vrij zijn, we zijn blij, brengen de advokaat terug naar zijn huis, met onze auto die hij geleend heeft en genieten van een lekkere maaltijd buiten de deur.
We slapen redelijk in een warme vochtige boot , hopenlijk krijgen we gauw bericht van de elektriciteit kantoor dat de marina ons weer moet aan sluiten, onze batterijen zijn nu een eind leeg want het zijn bewolkte regenachtige dagen hier.
Andre probeert wat nieuwe zonnepanelen aan te sluiten zodat we zelf wat meer energie creeën.
En opnieuw wanneer ik in de morgen denk we zijn vrij en kan naar de wc gaan wordt ik tegen gehouden, het papier zou niet geldig zijn, en weer kan de advokaat op pad om dit recht te zetten.
We zitten dus nog steeds gegijzeld , maar we weten ook vanuit Gods woord dat het niet om ons gaat maar dat wanneer we ten volle voor Christus leven, we tegenwerking zullen ontvangen, we willen het volgende bijbelgedeelte met u delen, 2 Korinthe 4 zegt: Daarom aangezien wij deze bediening hebben naar de barmhartigheid die ons bewezen is, verliezen wij de moed niet, integendeel wij hebben de schandelijke , verborgen praktijken verworpen; wij wandelen niet in bedrog en vervalsen ook niet het Woord van God, maar dor het openbaar makenvan de waarheid bevelen wij onszelf aan bij elk menselijk geweten, in de tegenwoordigheid van God!
Met dit bijbelgedeelte werd Andre wakker donderdag nacht.
En dat is precies waarom we dit gevecht wat de marina is begonnen we aan gaan tot het recht gaat zegen vieren.
Aan u de vraag of u voor ons zou willen blijven bidden dat we onze vrijheid terug krijgen, kunnen beschikken over water en elektriciteit, en ons normaal kunnen bewegen op de marina en daar buiten, dat we kunnen werken en getuigen, en voor doorzettings vermogen in deze situatie, kracht en wijsheid.

JEZUS OVERWINNAAR.
❤❤🔥